Nincs kategória

November 16-án egy, a 9to5Mac részére eljuttatott közleményben az Apple bejelentette, hogy 2024-től adaptálja az RCS (Rich Communication Services) protokollt. Az RCS 2007 óta létezik, a szolgáltatás a GSMA azonos nevű, RCS szabványa szerint biztosított internetalapú üzenetküldési szolgáltatása, melyet egykor az SMS leváltására szántak. Ahogy az SMS, az RCS üzenetek sem titkosítottak végpontok között. Amennyiben az operátor hálózata is támogatja a szabványt, az RCS-t használó készülékek felismerik egymást a hálózatban, így opció a rövid szöveges üzenetek mellett karakterkorlát nélküli üzenetküldés, képeket és egyéb fájlokat is küldhet és fogadhat az RCS-t használó készülék, emojik és matricák is küldhetők, valamint a lokalizáció is megosztható.

Az Apple eddig ellenállt a Google és a Samsung nyomásának, hogy implementálja az RCS-t, most vélhetően az EU-s digitális piacokról szóló jogszabályában (Digital Markets Act) foglaltak miatt döntöttek amellett, hogy 2024-ben egy rendszerfrissítéssel az iPhone-okon is elérhetővé teszik azt. Az EU-s szabályok értelmében az EU területén belül árult eszközöknek rendelkeznie kell üzenetküldési átjárhatósággal attól függetlenül, milyen üzenetküldő alkalmazást használ rajtuk a felhasználó. A jogszabály az Apple eszközeinek beépített Üzenetek alkalmazásán keresztül elérhető iMessage szolgáltatást üzenetküldőnek minősíti, az Apple korábban ez ellen megpróbált azzal érvelni, hogy az öreg kontinensen nincs annyi aktív felhasználója a szolgáltatásnak, mint az amerikain és az átjárhatósági kritériumokat az SMS is teljesíti. Pontos számokat a cég nem adott meg arról, hogy hány aktív iMessage-felhasználó van az EU-ban, viszont az RCS támogatásának bejelentése biztosíték arra, hogy ha úgy ítélik meg az EU végrehajtó szervénél, hogy kellően nagy az átjárhatósági követelmények alá eséshez, az iMessage platform mások előtti megnyitása helyett — melyről korábban pletykák szintjén volt szó — mutathatnak az adaptált RCS-re, mint megoldásra.

Concept with notification icons of like being happy and social media interactions on mobile phone,message, email, comment ,businessman hands holding device,smartphone, internet digital marketing.

Viszont az, hogy az iPhone-ok is képesek lesznek ezentúl RCS-en keresztül üzenetet fogadni és küldeni nem jelenti azt, hogy az RCS beépül az iMessage-be. Sőt, az iPhone-ok közötti kommunikációt továbbra is kék szövegbuborékkal jelzi majd a rendszer és az Apple saját megoldását használja, míg az Android készülékekre az RCS-üzenetek ugyanolyan zöld buborékkal mennek át, mint az SMS vagy MMS. A szövegbuborékok színén rugózni nagyon amerikai probléma (de itt van egy jó cikk róla), egyben nagyon Apple-féle a megoldás is. A cég a bejelentő közleményben hangsúlyozta azt is, hogy az iMessage továbbra is a legbiztonságosabb üzenetküldési lehetőség az üzenni vágyó felhasználók számára.

A közlemény szerint a frissítést követően az iPhone-ról Android telefonra küldött üzenet automatikusan RCS-t használva próbál meg elsőként továbbítódni interneten át, ha ez nem megy, az SMS-re vagy az MMS-re hagyatkozik majd a rendszer. Az üzenetküldés során láthatóvá válik majd az iPhone-on, ha az androidos fél éppen gépel, megjelennek az olvasási nyugták, és nagy felbontású képek, videók lesznek küldhetők, valamint megosztható lesz a helyzet, létrehozhatók lesznek csoportbeszélgetések is. Nagyjából minden olyan funkció bekerül az iOS gyári üzenetküldő alkalmazásába, melyet harmadik fél chatprogramjai (WhatsApp, Viber, Telegram, Discord, Facebook Messenger, stb.) tudnak attól függetlenül, milyen rendszeren futtatják őket.

A bejelentésben szerepel az is, hogy az Apple elkezdi együttműködését a GSMA tagjaival (más gyártókkal, operátorokkal, köztük például a Google-lel) az RCS továbbfejlesztésében, kiemelten az üzenetküldés biztonságát szem előtt tartva és a kaliforniai cég állítja, nem használnak majd egyedi megoldásokat titkosításra. Ahogy azt fentebb is írtuk, az RCS-specifikációnak nem része a végpontok közti titkosítás, Android rendszeren is a protokoll Google-féle implementációja (E2EE) tartalmazza azt a Messages alkalmazásban.

További részleteket az RCS iPhone-ba történő beépítéséről egyelőre nem osztott meg az Apple, a cikkben leírtakat leghamarabb 2024 őszén, az iOS 18-as frissítéssel vezethetik be.

Forrás: https://mobilarena.hu/hir/iphone_ios_18_rcs_protokoll_imessage_tamogatas.html